In deze blog neem ik jullie mee in de social media trends van 2021, zodat jij met je bedrijf of blog hierop kan inspelen. 

Korte content blijft populair

Content van korte duur blijft populair. Korte content houdt in dat slechts iets dat korte tijd beschikbaar is en daarna weer verdwijnt. Instagram- en Snapchat-verhalen zijn perfecte voorbeelden van dit soort inhoud. Tegenwoordig is de aandachtsspanne van mensen kort, en de manier waarop ze inhoud consumeren, is ook veranderd. Dit is de reden waarom Verhalen populair zijn geworden. Ze zijn kort, boeiend en verslavend, zodat mensen urenlang door het ene verhaal naar het andere kunnen scrollen. Maak jij al gebruik van Instagram stories? Nee? Ga hier dan snel mee aan de slag. 

Social commerce zal zich blijven uitbreiden

Merken gebruiken al lang sociale media zoals Instagram, Pinterest en Facebook om hun producten te verkopen. Social commerce is een nieuwe winkelstraat voor merken geworden, en deze trend zal alleen maar sterker worden. Social commerce is hard op weg om een mainstream retailkanaal te worden, vergelijkbaar met andere media zoals websites en offline winkels. Deze trend zal verder versterken met steeds meer sociale netwerken die pro-selling functies introduceren, zoals shoppable posts. Van shoppable posts tot Instagram Storefronts, sociale netwerken evolueren voortdurend naar retailplatforms. Merken en marketeers zullen deze benutten en social commerce integreren in hun verkoopstrategieën. 

Video’s gaan domineren 

Video-inhoud is een van de meest boeiende vormen van inhoud en zal binnenkort de sociale media domineren, een duidelijke winnaar ten opzichte van alle inhoudstypen. Of het nu gaat om korte video’s zoals die populair zijn op TikTok of Stories of om lange inhoud op Youtube, video’s zijn de toekomst van inhoud op sociale media. 

Volgens een onderzoek van Cisco zal in 2022 82% van alle online inhoud videocontent zijn. Dit laat duidelijk zien hoe belangrijk het is om video-inhoud te gaan gebruiken om relevant te blijven op het gebied van sociale media. Als je momenteel geen video’s maakt, wordt het tijd dat je ze opneemt in je content strategie. In de nabije toekomst zullen video’s de social media domineren. Je kunt beginnen met het gebruiken van functies zoals Verhalen, zowel voor sociale media-inhoud als voor advertenties. Je kunt ook video’s toevoegen aan uw posts op sociale media, zelfs op platforms die traditioneel worden gedomineerd door afbeelding of tekst. 

Live streaming wordt de nieuwe norm

2020 is een jaar als geen ander geweest. Het heeft bedrijven op zijn kop gezet en de hele detailhandel modellen hebben moeten veranderen om winkelen mogelijk te maken. Het kan nu lastig zijn om een simpele handeling uit te voeren, zoals het onderzoeken van een product. 

Opeens moest iedereen de dagelijkse zaken online doen. Mensen die hun videocamera’s misschien nog nooit eerder hebben gebruikt, nemen nu als doorgewinterde videografen deel aan Zoom-oproepen. Zelfs ouderen die vóór 2020 misschien nog nooit een mobiele telefoon hebben gehad, moesten zich aanpassen aan livestreaming en online chatten.  Zelfs als de Corona situatie verbeterd in 2021, is livestreaming blijvend. Mensen zijn nu gewend om realtime online met merken te kunnen communiceren. Ze kunnen een product onderzoeken zonder hun huis te verlaten. 

Influencer marketing zal blijven stijgen

Influencer marketing is geen nieuwe trend, maar het is er een die nog wel even zal blijven hangen. Sociale media platforms worden tegenwoordig gedomineerd door influencers die veel betaald krijgen om merken te promoten. De acceptatie van deze trend kan vanuit beide perspectieven worden gezien. Dat is te zien aan de enorme stijging van het aantal influencers op social media. De tweede is te zien aan de toename van de marketinguitgaven aan influencermarketing door bedrijven. 

Inversteren in influencers is veel goedkoper dan het uitvoeren van betaalde advertentiecampagnes, en toch levert het goede resultaten op. Bovendien kunnen influencers marketeers helpen verschillende marketingdoelen te bereiken en niet alleen leads te generen. Dit zijn de twee belangrijkste redenen waarom het zo populair is geworden en steeds sterker wordt.  Marketeers werken nu niet alleen samen met 1-2 influencers, maar werken samen met een heel netwerk van kleine, relevante, niche-influencers. Dit soort influencers krijgt veel meer betrokkenheid en kost veel minder. In de toekomst zullen steeds meer marketeers deze strategie gebruiken en met meerde kleine influencers werken in plaats van één beroemdheid.

Persoonlijkheid staat voorop

Personalisatie is een wereldwijde consumententred die al enkele jaren plaatsvindt. Het is echter nog steeds een recente als het gaat om acceptatie ervan door sociale media. Het belangrijkste aspect waarbij bedrijven en marketeers de personalisatietrend benutten, is de levering van advertenties op sociale media. Social-mediaplatforms zijn begonnen met het bieden van geavanceerde targeting- en aanpassingsopties voor marketeers. Hiermee kun je op het juiste moment de juiste advertenties aan de juiste mensen laten zien. 

De opkomst van sociale media communities

Hoewel dit niet iets nieuws is, is het zeker iets dat nu populairder wordt dan ooit tevoren. Sociale media communities zijn in feite sociale groepen die door merken zijn gemaakt om hun klanten een netwerkplatform bieden. Dit zijn meestal privégroepen waar gelijkgestemde mensen lid van kunnen worden om over hun gedeelde interesses te praten.  

Facebook Groups zijn een schitterend voorbeeld van dergelijke sociale gemeenschappen. Veel merken gebruiken dergelijke groepen om al hun bestaande en potentiële klanten bij elkaar te brengen en op een zinvolle manier met hen in contact te komen. Groepsleden kunnen verschillende onderwerpen bespreken, hun ervaringen delen en oplossingen zoeken voor hun problemen/uitdagingen. Merken kunnen ook hun sociale media communities gebruiken om nieuwe producten te lanceren, feedback van klanten te vragen en waardevolle klantinzichten te verkrijgen.